creatine
Sport Tips & Workouts

IK vertel je vandaag alles over Creatine

03/02/2022

Het stond al een hele tijd op mijn lijstje, een blog van ver creatine. Maar voor dit soort blogs moet ik altijd een beetje onderzoek en dat doet mij aan school denken. Daarom heb ik het echt maanden uitgesteld, maar vandaag is het moment daar. Gister plaatste ik al een post op Instagram en heb daar veel reacties op gekregen. Heel veel van mijn volgers gebruiken het en zijn het met mij eens. Creatine is het beste supplement wat er is. Vandaag vertel ik je dus alles over creatine! Waarom ik het gebruik, wat het met mij doet en wanneer ik het inneem. Dus let’s go, let’s talk about creatine.

WANNEER?
Op het moment gebruik ik nu zo’n 4 maanden creatine, hiervoor had ik er nog geen idee van. Ik zag het steeds meer voorbij komen en ik werd nieuwsgierig. Dus ik besloot om even een gesprekje met mijn coach te starten. Die was gelijk enthousiast. Creatine is het beste supplement wat ook echt werkt (toen nog niet mijn woorden, nu wel). Het was snel besteld, snel binnen dus ik kon het snel uitproberen! Ik neem elke dag een scoop (zit erbij) van 5 gram met een klein beetje water, elke ochtend. Ze zeggen wel eens dat je het voor je training moet innemen, maar dan vergeet ik het, dus ik doe het lekker zo. Vaak sport ik ook ‘s ochtends dus dat is helemaal top! Maar wat is creatine eigenlijk?

WAT?
Creatine is een koolstof stikstofverbinding en dus een organisch zuur. Dit zuur komt voornamelijk voor in je spiercellen en wordt ook door je lichaam zelf aangemaakt. Dit gebeurd in je lever, nieren en alvleesklier. Je lichaam slaat maximaal 5 gram creatine per dag op en alles wat je daarnaast binnenkrijgt wordt afgebroken en ongebruikt via je nieren uitgescheiden. Je lichaam maakt zelf ongeveer 1 a 2 gram aan en de rest kan je uit vlees en vis halen. In 100 gram zalm zit bijvoorbeeld ongeveer 0,5 gram creatine… Zoveel vlees en vis eet ik niet, dus daarom neem ik altijd een scoop creatine in de morgen (een dag zonder zorgen).

myprotein

WAAROM?
Creatine speelt een belangrijke rol bij snelle kracht. Dus tijdens het doen van een zware workout met veel gewicht of een snelle sprint. Je spieren kunnen sneller samentrekken en effectiever werken. En dat moeten we hebben! Je kan dus door creatine je prestaties verhogen. Daarnaast worden je spieren ook niet zo snel moe. Als je wil zou je dus langer kunnen blijven trainen, een herhaling meer pakken of wat gewicht erbij pakken. Maar ook als je meer spiervolume wil, kan creatine helpen. Creatine neemt namelijk water in zich op en houdt water vast in je spiercellen. Dit merk je dan als extra massa, maar ook op de weegschaal. Wees dus niet bang, want je spieren zijn aan het groeien! Moet je natuurlijk niet in een mega kcal overschot zitten, dan zijn er ook eventueel andere factoren. Maar dan wordt dit een hele andere blog.

EN IK?
Zoals ik al vertelde neem ik nu 4 maanden lang bijna elke dag creatine (als ik het niet vergeet). Ik gebruik de meest simpele vorm van MyProtein (ISABELLA voor 36% korting, gelijk even reclame maken toch) en meng dit dus met een beetje water. In het begin een beetje wennen want je water blijft een beetje korrelig, maar er zit verder geen smaak aan en is goed te doen. Ook ik merk de verschillen die hierboven genoemd zijn! Mijn prestaties gaan vooruit, ik word elke training weer sterker. Maar ik merk ook dat mijn herstel beter gaat en dat is echt fantastisch met alle lessen die ik geef. Daarnaast ben ik op dit moment weer serieus bezig met mijn voeding en dit zie ik nog niet helemaal terug op de weegschaal… Maar je hebt het gelezen, mijn spierballen zijn als het goed is straks alleen maar groter! En ook dat merk ik eigenlijk. Top spul dus, dat creatine.

shaken

Let er wel op dat iedereen en elk lichaam anders is en iedereen ervaart creatine dus anders. Voor mensen die helemaal geen vis en vlees eten zullen eerder verschil merken omdat ze bijna geen creatine binnen krijgen. Het gewenste effect gebeurd alleen als je volwassen bent, je intensief aan sport doet (zullen 20 lessen en 3 keer trainen voldoende zijn haha) en je dagelijks minimaal 3 gram creatine binnenkrijgt. Een mega overschot kan leiden tot buikklachten, maar dat is met alles zo toch? Zo had ik ook buikpijn na mijn bezoek aan restaurant Toetje.

IK kan het in ieder geval elke sporter aanraden, het kan sowieso geen kwaad! Heel benieuwd naar wat het jou brengt of gebracht heeft. Laat je het mij weten? Dan was dit mijn spreekbeurt over creatine, zijn er nog vragen?

-IK-