dansles aan peuters
Dans

Zo geef IK dansles aan peuters

25/11/2020

Dansles geven is zo’n beetje mijn ding. Al heel wat jaren voor heel wat leeftijden. Vandaag beginnen we een mini serie genaamd: “Zo geef IK dansles aan…” We beginnen zoals gewoonlijk bij het begin. Baby’s heb ik (gelukkig) nog nooit dansles aan gegeven, maar wel aan peuters! So let’s go. Zo geef IK dansles aan peuters.

Peuters zijn zo leuk, zo enthousiast, ik geef ze alleen zelf geen les meer. Dit omdat ik er na een aantal jaar achter kwam dat mijn passie toch wel bij iets oudere kinderen lag. Al kan je wel heel veel met peuters. Ik wil alleen vaak teveel en dat is nog net iets teveel gevraagd voor een peuter. Maar toch ga ik je vertellen hoe ik dansles aan peuters heb gegeven.

Als iedereen bij elkaar is gekomen, zijn er vaak grote verhalen. Vooral nu Sinterklaas in het land is heeft iedereen wel wat te vertellen en zijn ze lekker druk. Ik laat iedereen eerst altijd even uitpraten zodat ze dat niet tijdens een nummer doen (houd je zeker niet tegen, want het blijven peuters). Ook vragen of ze al geplast hebben… Want het is nog steeds zo, moet er eentje plassen… Dan moeten ze allemaal! Of poepen, dat zeggen peuters ook gewoon eerlijk.

Net zoals in elke les, begin ik met een Warming-Up, gewoon om het lichaam even op te warmen. Gevolgd met een liedje die ze kennen. Bewegen is Gezond van Kinderen voor Kinderen vond ik zelf altijd heel leuk. Tussendoor even iets rustigs op de grond. Licht en speels stretchen. Vooral alles heel speels. Vaak doen liedjes zingen het ook heel goed. Lekker ongegeneerd mee schreeuwen met “Zo Gaat De Molen”, je kent het wel.

Vaak heb je een thema voor een dansles aan peuters. Zo had ik bijvoorbeeld een keer pannenkoeken pakken bedacht, maar nu zal het thema vaak Sinterklaas zijn en straks Kerst. Maar ook dieren (“Ze kunnen zeggen wat ze willen maar de olifant…”) Je kunt het zo gek niet bedenken en er valt iets op te verzinnen. Peuters hebben een grote fantasie, dus dat moet je zelf ook wel een beetje hebben! Een grote fantasie, iets minder goede concentratie en daar moet je ook wel tegen kunnen. Ik heb ook wel eens peuterdans gegeven in een speelparadijs en daar liepen de kinderen de hele tijd in en uit, maar daar werd ik helemaal gek van!

Wel is het altijd heel gezellig, je hoort de leukste verhalen. Eigenlijk wil je alles gelijk opschrijven en doorvertellen want de logica van een peuter is fantastisch. Daarnaast maak je ze trouwens heel gelukkig met instrumenten (Nijntje heeft een liedje wat heel goed werkt). Maar ook iets simpels als doekjes werkt perfect.

Dus dansles aan peuters. Het is voor mij een uitdaging en voor nu doe ik het niet meer. Maar ik heb wel heel veel respect voor m’n collage’s die zoveel geduld hebben en die het zo leuk doen. Stiekem wil ik ze ook wel allemaal knuffelen hoor!

-IK-

No Comments

    Leave a Reply