Les Mills releases
Sport Tips & Workouts

Zo leer IK mijn Les Mills releases

02/07/2020

Hey you!

2,5 jaar geleden begon ik met het geven van m’n eerste Les Mills les, namelijk BodyPump. Vorig jaar maart volgde ik de opleiding BodyJam, dus dat geven we ook alweer even! Hoe gaat dit in z’n werk? Bij Les Mills krijg je de les aangereikt, deze leer je en geef je. Alleen is dat niet altijd zo makkelijk als dat het lijkt! Vandaag geef ik je mijn tips om de Les Mills releases te leren.

DOEN.
Afgelopen release is het even anders gegaan dan normaal (Corona weet je wel). Maar als eerste is het fijn om de Les Mills releases te doen! Zo heb je een beetje een idee wat je te wachten staat, welke bewegingen erin voorkomen. Nu is dat bij de BodyPump heel anders dan de BodyJam. Een squat blijft een squat en een deadlift precies zo. Bij de BodyJam zijn er veel meer mogelijkheden. Als we een kwartaal hebben, wordt de les daar eerst besproken en daarna gedaan. Vaak doe ik hem thuis (als ik de stof binnen heb) eerst ook even een keertje voordat ik doorga naar de volgende stap.

UITSCHRIJVEN.
Na het doen ga ik de hele les uitschrijven. Hoeveel squats in welk tempo bijvoorbeeld. Wat moet je precies doen en wanneer heb je pauze (bijna nooit). Bij de BodyJam de beweging, de combinatie en hoevaak je dit herhaalt. Altijd best een werkje maar het helpt mij heel goed. Want ja, zo’n les duurt ongeveer een uur, dus met uitschrijven ben je sowieso ook ruim een uur bezig. Je zet de video op stop, spoelt even terug en ga zo maar door. Dan heb je alles wel mooi op papier en als ik iets op papier heb, zit het vaak ook in m’n hoofd (dit werkte helaas niets met school, maar dat is een ander verhaal).

CHECKEN.
Gelukkig schrijf Les Mills ook altijd de releases uit. Dus dan is het tijd om te checken. Klopt het wel wat ik heb opgeschreven? Heb ik net iets teveel of te weinig geteld? Vaak klopt dit en duurt deze stap ook niet zo lang, dus kunnen we snel door naar de volgende…

PROBEREN.
De video gaat uit en nu is het tijd om alleen de muziek erbij te pakken. M’n aantekening houd ik erbij en dan is het proberen aangebroken. Kijken of je je aantekeningen nog snapt, alles in de muziek hoort en dit kunt volgen. Als dit goed gaat, dan ben je al een heel eind! Vaak probeer ik het daarna gelijk nog een keer zonder m’n aantekeningen en als dit goed gaat is het einde in zicht. Nu duurt het proberen van de BodyPump vaak heel veel korter dan de BodyJam. De BodyJam is voor mij dan ook veel meer leren en proberen… Zoveel pasjes!! Maar als dit lukt en alles echt goed in je hoofd zit, dan sta je zoveel beter voor de groep dan dat je alles nog maar half weet. Deze stap vind ik dan ook erg belangrijk.

LEZEN.
Als de les dan echt goed in je hoofd zit, pak ik de aantekeningen van Les Mills zelf er weer bij. Wat schrijven ze over een bepaalde oefening of over de muziek. Maar vooral wat je tijdens zo’n les kunt zeggen vind ik erg interessant. Met de BodyPump staat dit vrij vast, want je moet je deelnemers veilig kunnen laten bewegen. Daar is vaak ook veel coaching bij nodig. Bij de BodyJam is dit iets minder, al moet iedereen natuurlijk wel weten wat je moet doen en wanneer je combinatie in de muziek begint. Eens in de zoveel tijd pak ik m’n coaching boekje er ook bij om te kijken of ik iets anders, beter of meer in de les kan zeggen.

DOEN.
We eindigen met waarmee we begonnen zijn. Om de Les Mills releases voor het eerst te geven is best spannend (vind ik dan). Ken ik het wel goed genoeg? Hoe zouden de mensen erop reageren? En vaak gaat dit ook niet helemaal in één keer goed, maar dat is niet erg! Al moet ik zeggen dat ik wel een perfectionist ben en dat ik dan wel baal… Maar zolang je niet in paniek raakt, herpak je jezelf vaak vanzelf. Heb je ergens een foutje gemaakt? Dan gebeurd dit vaak niet nog een keer, want de volgende keer neem je dit nog even extra goed door. Na een paar keer kan je de Les Mills releases dromen en is het genieten aangebroken. Genieten van wat je mag overbrengen en genieten van wat je mag doen.

Dit is een beetje hoe ik een Les Mills release leren aanpak! Is die van jou een beetje hetzelfde? Of totaal anders? Ik hoor het graag!

-IK-

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: