groepsles instructeur
IK Sport

De angsten van een Groepsles Instructeur

14/03/2019

Hey you!

Zo’n 1,5 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van groepslessen in de sportschool. Danslessen gaf ik al, maar dit was toch heel even wat anders. Zoals jullie misschien al weten geef ik Body Pump, val ik af en toe in voor XCORE en geef ik sinds kort ook Body Jam (daarover binnenkort meer). De eerste paar keren scheet ik dan ook echt in m’n broek, tot nachtmerries aan toe. Waar ik allemaal bang voor was/ben? Dat lezen jullie vandaag. Hier komen ze dan, de angsten van een groepsles instructeur.

MENSEN.
Danslessen gaf ik misschien dan al een tijdje, maar dat geef ik aan kinderen. Zoals woensdag en vrijdag begin ik met een jaar of 4 en eindig ik de laatste les met kinderen van een jaar of 14. De overstap naar volwassenen was in het begin voor mij best wel even een dingetje. Aan volwassen vraag je niet zo snel wie hun haar zo mooi heeft gedaan of waar ze die mooie glitterjurk vandaan hebben. Dan praat je over hele andere dingen en in het begin wist ik niet zo goed waarover. Nu je de mensen beter leert kennen, weet ik wel beter en is het juist hartstikke gezellig. Je hoopt natuurlijk dat iedereen jou en je les leuk vindt en als dat zo is, dan kan er haast niks meer misgaan. Of toch wel?

Ik heb zelfs wel eens dromen gehad dat iedereen zo m’n les uitliep, gelukkig is dat nog niet gebeurd!

CHOREO.
Dit maakt de les. Jij bent het voorbeeld waar de mensen naar kijken, dus dan moet je het natuurlijk wel goed doen. Zo’n choreografie in je hoofd stampen is niet niks. Daar gaat best wel wat tijd voor in zitten. Ik geef dan ook pas nieuwe oefeningen als ik zeker weet dat het in m’n hoofd zit, anders sta ik niet zeker voor de groep en dat moeten we niet hebben. En stel je maakt een foutje, niemand weet het, behalve jijzelf. Maar dat zit een groepsles instructeur toch niet helemaal lekker hoor. Vooral als je zo’n perfectionist bent als ik. Al weet ik ook dat fouten maken niet erg is, ik maak er vaak dan maar een grapje van.

MUZIEK.
Check, check dubbelcheck voordat ik de deur uit ga. Nog nooit ben ik m’n muziek vergeten. Wel schijt ik in m’n broek als de batterij bijna op is en ik het dan net wel of net niet red. Daarnaast is het wel eens gebeurd dat ik aan het begin van de les per ongeluk op updaten had geklikt en dat ik de eerste 10 minuten van de les het moest doen met muziek uit m’n telefoon. Niet echt ideaal. Zonder muziek ook geen les, want je wilt niet dat ik ga zingen. Ik heb trouwens ook een keer gehad dat m’n hele les vol stond en m’n muziek ineens van m’n iPad was verdwenen, gelukkig had ik een back-up op m’n telefoon!

MICROFOON.
Tja als deze het niet doet, baal je ook. Dit heb ik ook al een keertje gehad, precies aan het begin van m’n groepsles instructeur carrière. De microfoon deed het helemaal niet dus toen ben ik gewoon maar heel hard gaan praten, ze verstonden mij wel… Het is alleen niet ideaal voor je stem. Hier krijg je ook wel eens gezeur om, de één vindt de microfoon te hard, de ander te zacht en zelf hoor je het niet zo goed.

HAAR & MAKE-UP.
Het is misschien niet echt een angst van een groepsles instructeur maar toch. Je haar en/of make-up zit nooit zoals het voorheen zat. Nu schmink ik mij niet vol, alleen een beetje mascara, maar stel je zou het willen… Niet doen. Door het zweten drupt het er allemaal vanaf. Na de Body Jam zit je haar super wild en zit bijna niks meer op z’n plek. Dan weet je wel dat je goed bezig bent geweest!

HONGER.
Als je een hoop sport, een hoop lessen geeft, heb je ook een hoop honger (ik in ieder geval wel dan). Nu zullen de meesten groepsles instructeurs meer dan één les geven en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb dan altijd honger. Als ik ’s ochtends twee lessen moet geven, eet ik altijd een vullend ontbijt. Een halve bak kwark met muesli en een halve eiwitreep bijvoorbeeld, zodat ik zeker weet dat m’n buik na één les niet gaat knorren. Na de lessen is het weer aanvallen geblazen!

Het is dus niet zomaar even een lesje geven en voor groepsles instructeur spelen. Er komen best wel veel dingen bij kijken en je moet ervoor zorgen dat al die dingen kloppen en het doen! Zo ben ik altijd een paar uur bezig met de voorbereidingen en ben ik af en toe echt nog wel gespannen voor een nieuwe les. Maar hoe meer ervaring je opdoet, hoe sneller je dingen op kunt lossen! En dan is er niks meer weer een groepsles instructeur bang voor hoeft te wezen…

Herken jij hier iets van?

-IK-

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: