Yoga

5 yoga houdingen voor het slapen gaan

29/11/2018

Hey you!

Je kent het wel. Tijd om te slapen, maar het lukt niet. Je hebt van alles geprobeerd, maar het lukt gewoon echt niet. De frustratie wordt steeds erger, waardoor het slapen steeds moeilijker wordt. Je wilt gewoon slapen… Daar ben ik dan weer. Met wat fijne oefeningen waardoor jij rustig in slaap kan vallen. Lees de hele blog door, want aan het einde geef ik nog een kleine toelichting.

Child’s Pose.
– Kom naar handen en knieën
– Breng je knieën iets naar buiten en je billen richting je hakken
– Breng je bovenlichaam en je hoofd richting de vloer
– Armen ontspannen langs je hoofd, of naast je lichaam
Eventueel kan je een kussen onder je knieën plaatsen, tussen je billen en voeten of onder je borst

De Child’s pose is eigenlijk gelijk mijn favoriete houding. Het is zo dat als je naar voren buigt, je energie afneemt. Stel je zou achterover buigen, dan neemt je energie vaak ook toe. Deze houding zorgt voor een ontspanning in je nek en in je schouders.

voor het slapen gaan

Caterpillar.
– Kom zitten op je billen, met je benen naar voor
– Pak genoeg kussen zodat je hoofd straks een kussen raakt
– Rol met een ronde rug af en laat je hoofd rusten op een kussen

Hier maakt het niet uit of je benen helemaal lang zijn, misschien dat ze iets naar binnen of naar buiten vallen, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk kan ontspannen. Dit is een vrij pittige houding want je voelt de stretch aan de hele achterkant van je lichaam (of alleen op de plek waar je het ‘stijfst’ bent). Daarom moet je de houding ook zo comfortabel mogelijk maken.

voor het slapen gaan

Liggende Vlinder.
– Plaats je voeten richting je billen op de vloer
– Laat je knieën naar buiten vallen
– Hoe dichterbij je voeten bij je billen, hoe meer stretch je voelt

Om deze houding wat aangenamer te maken, zou je kussen onder je knieën kunnen plaatsen. In deze houding voel je vooral de stretch aan de binnenkant van je benen.

voor het slapen gaan

Gebroken Kaars.
– Breng je benen omhoog. That’s it.

Het kan fijn zijn om deze houding tegen een muur aan te doen. Zodat je niet zelf je benen omhoog hoofd te houden, maar deze tegen een muur aan kunt plaatsen.

voor het slapen gaan

Reclyning twist.
– Breng je knieën richting je borst
– Laat ze naar rechts vallen, kijk omhoog of naar links
Daarna door naar de andere kant

Ik vind het altijd fijn om deze houdingen af te sluiten met een twist. Met deze twist ontspan je je wervelkolom.

voor het slapen gaan

Bij al deze houdingen voor het slapen gaan is het de bedoeling om te ontspannen, alle spierspanning los te laten. Ga dus niks forceren en als iets pijn doet, doe het niet. Misschien dat de hele reeks oefeningen in het begin nog wat veel is, probeer dan eerst de oefeningen die jou het meest aanspreken. Het is de bedoeling dat je de oefeningen een paar minuten aan houdt. Heb je het nog nooit gedaan? Dan begin je met twee minuten en probeer dit steeds uit te breiden (ik houd altijd een stopwatch bij de hand). Na elke oefening neem je wat rust, dus niet gelijk alles zo snel mogelijk afwerken, maar blijf bijvoorbeeld eerst even op je rug liggen voordat je doorgaat naar de volgende. Vanavond slaap je als een roos!

-IK-

No Comments

    Leave a Reply