Het leven op de dansacademie
Dans

Het leven op de dansacademie

29/10/2018

Hey you!

De herfstvakantie is weer voorbij. De één heeft uitgebreid genoten, de ander hard gewerkt. Ik allebei. Vooral gewerkt aan wat nieuwe dingen. Zo gaf ik vorige week m’n eerste BodyJam les en gingen mijn gedachtes weer terug in de tijd. Terug naar het leven op de dansacademie.

Want wat een heerlijke tijd was dat. Dolblij was ik, toen ik werd aangenomen. Ik moest en zou dit doen en een plan B had ik niet echt. Toen ik eindelijk m’n HAVO diploma had gehaald begon ik vol goede moed aan de Utrechtse Dansacademie (als je op de link klikt, zie je mijn hoofd nog ergens voorbij komen) waar m’n leventje even een andere wending aannam. Want dit is wat er gebeurd. Dit is het leven op de dansacademie.

Je wacht op elkaar voordat je de school binnen stapt. Wij deden dat op Utrecht Centraal. Stel ik zou om 08.30 aankomen en een vriendin om 08.40, maakt niet uit, je wacht in de kou op station zodat je het laatste stukje gezellig met z’n allen naar school kan lopen. Ook al zorgt het ervoor dat je misschien net op tijd komt.

Dansers zijn dol op eten. Heel veel eten. Je hoort vaak van die verhalen dat wij daar niet doen… Nou, echt wel. Ik merkte het meteen de eerste week van de dansacademie, ik had veel meer honger dan normaal. Als je dan ook een zakje uit je tas haalt, zijn alle oren gespitst en wordt er gekeken wat het voor eten is. Ziet het er lekker uit, dan deel je dit gewoon, ook al heb je nog zo’n honger en heeft je moeder het met liefde gemaakt. Als we met z’n allen Sinterklaas vieren is het helemaal een eetfestijn. En eigenlijk begint het eetfestijn als je aankomt op station en je die heerlijke croissantjes van de Kiosk ruikt. Tja, als je dan toch 10 minuten op die vriendin moet wachten?

Je deelt niet alleen eten met elkaar. Eigenlijk alles. Alle vriendjes worden uitvoerig besproken, bh maten worden uitgewisseld en je staat nooit in je nakie, want je kan vast wel een balletpak van iemand lenen. Alles wordt van top tot teen besproken en de gênantste foto’s worden hier gemaakt. Tijdens de theorie lessen. Want dansers houden niet zo van theorie (ze komen naar een dansacademie om te dansen). Dus tijdens de lessen Nederlands werden vaak de lelijkste onderkin foto’s gemaakt en naar elkaar doorgestuurd en werden er stiekem ook hele lelijke foto’s van elkaar gemaakt. Die werden dan in de pauze weer bekeken en iedereen lag dan krom van het lachen.

Daarnaast heb je je schoenen niet meer nodig zodra je de school binnen stapt. Schoenen gaan uit en pantoffels of dikke sokken worden tevoorschijn gehaald. Alles om het zo comfortabel mogelijk te maken. Wij zullen ook niet zo snel mega mooi gekleed naar school komen, eerder gewoon in een heerlijke trui. Zitten doen we het liefst op de grond, gewoon gezellig met z’n allen. Waar we dan ook gezellig al ons eten kunnen delen.

Er wordt natuurlijk ook keihard getraind. Elke dag gemiddeld zo’n drie danslessen in verschillende soorten stijlen. De concurrentie is dan wel moordend zul je denken? Nee hoor, we helpen elkaar gewoon. De één is goed in draaien, de ander is mega lenig en zo heeft iedereen wel wat. Dat waardeer je gewoon van elkaar. En ja, als jij dat ook wil, moet je er gewoon voor werken. Natuurlijk ben je af en toe misschien een tikkeltje jaloers op iemands voeten (dit klinkt misschien een beetje raar) maar uiteindelijk haalt iedereen op z’n eigen manier dat ene papiertje (denk aan diploma).

Het leven op de dansacademie

Het leven op de dansacademie… Het is hard werken, elke dag weer de dansvloer op. Soms in gevecht met jezelf, soms sta je van jezelf te kijken. Je leert er een hoop en je maakt een heleboel vrienden, die je nooit zal vergeten. En na de dansacademie? Gaat iedereen z’n eigen kant op. De één gaat naar een vervolg dansopleiding, de ander gaat gelijk het werkveld in en weer een ander heeft genoeg van dansen en gaat een hele andere kant op. Het is allemaal helemaal prima, maar deze tijd op de Utrechtse Dansacademie (oftewel UDA) pakt niemand mij meer af en ik zou het zo nog een keer doen! Stiekem heb ik nu een beetje heimwee…

-IK-

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: