Wat wil je later worden
IK Weetjes

Weetje: Wat wil je later worden als je groot bent?

01/10/2018

Hey you!

“Wat wil je later worden als je groot bent?” is een van de vele vragen die gesteld wordt als je op school zit. Op de basisschool begin je ermee, op de middelbare school moet je uiteindelijk toch een keuze maken en tijdens de vervolgopleiding die je daarna gaat doen kom je erachter of dat wel het gene is wat je echt wil. Wat ik wilde worden? Waar ik van droomde? Ik neem jullie vandaag mee terug in de tijd.

Dokter?
Het staat nog goed in m’n geheugen. Tijdens één van de eerste dagen op de basisschool moet je vaak jezelf tekenen (of ik moest dat in ieder geval wel elk jaar) voor de verjaardagskalender. Ik moest niet alleen mijzelf tekenen, maar ook in het beroep wat ik later wilde uitoefenen (al best hoog gegrepen in de kleuterklas toch?). Van mij hing er het hele jaar een tekening met een doktersjas aan en een grote spuit. M’n angsten had ik de jaren die nog gingen komen dik opgebouwd, maar dat wist ik toen nog niet. Blijkbaar wilde ik iets van dokter worden. En daar kan ik mij best in vinden… Vroeger droomde ik altijd dat ik arme mensen in Afrika wilde helpen, beter wilde maken en water kwam brengen. Maar toen ik later hoorde dat je veel prikken nodig had om daar te komen, ging ik maar op zoek naar een ander beroep.

Haarstylist?
Er kwam een strijd tussen twee beroepen. Een deel van mij wilde kapster worden maar een ander deel van mij wilde optreden als zangeres. Ik had een keer zo’n make-up pop gekregen waar je alleen het hoofd van hebt met een hele hoop haar en dat invlechten, dat vond ik wel wat. Per dag werden en tientallen creaties in het haar gevlochten (het viel mij mee hoe sterk dat haar was en dat ik het er niet allemaal had uitgetrokken). Later werd dit ook opgemerkt door meiden uit m’n klas dus stel dat we naar de disco gingen mocht ik het haar van iedereen invlechten. Een vriendin uit de straat wilde later haren knippen, dus dit was een ongelofelijk goede combi naar mijn mening.

Zangeres?
Met hetzelfde vriendinnetje uit de straat heb ik ook wel eens een mini optreden in huis verzorgd. Boven hadden wij een mega radio waar je een microfoon in kon pluggen en waar we dan zogenaamd onze eigen songs schreven. Dus wie weet was een meidengroep ook niet zo’n heel verkeerd idee. Dit is altijd wel een beetje blijven kriebelen. Ik heb een keer meegedaan aan het Junior Songfestival en aan het Kinderen Voor Kinderen Songfestival, beide zonder succes, helaas. Maar gelukkig had ik na de basisschool nog even om na te denken wat ik echt zou gaan doen.

Docent?
Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik leren echt heel stom vond, hoe meer ik moest leren, hoe sneller mijn concentratie verdween. Wel wist ik dat ik graag met kinderen wilde werken. Mijn oog viel daarom op de PABO of iets van Creatieve Therapie, maar van de open dagen werd ik niet echt warm of koud. Ik ben zelfs nog langs het AMFI geweest om creatief bezig te kunnen zijn, maar ook daar lag echt m’n passie niet. Uiteindelijk zat ik in HAVO 4 en stond ik op blijven zitten. M’n moeder zag hoe stom ik school vond en zocht naar oplossingen. “Waarom ga je niet auditie doen bij een dansacademie?”

Danseres?
Toen die tijd niet echt over na gedacht. Ik danste nog niet heel lang, wel vond ik het super leuk. Elke schoolmusical en talentenjacht was ik van de partij. Maar ik vond het het proberen waard. Minder leren en meer dansen, waarom niet? Ik naar de auditie, helaas niet door… Als klap op de vuurpijl bleef ik op 0,2 punt zitten en zat ik vast aan nog twee jaar school, dikke vette pech. Die dansopleiding was wel iets waar ik nu voor wilde werken! Ik ging extra trainen in de week en wist eindelijk wat ik wilde. Een plan B had ik niet, dit moest en zou lukken.

Na twee jaar strijden was het mij gelukt! M’n HAVO diploma in the pocket en aangenomen op de dansacademie. Waar ik mee begon met de instelling; ik wil musicalster worden. Toen ik voor de klas een dansles moest geven, was dat eigenlijk meteen omgeslagen. Ik wist wat ik moest doen, ik werd dans docent! En dat ben ik dus uiteindelijk geworden. Dat niet alleen, ik doe er nog wat dingen naast zoals jullie misschien al weten… Maar dat ik iets met kinderen wilde doen wist ik toch al vrij snel zeker!

Van haarstylist, dokter, zangeres naar dans docent. Wat wilde jij vroeger worden? Ook wel eens de vraag gehoord: “Wat wil je later worden als je groot bent?”

-IK-

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: