smartwatch
Sport Tips & Workouts

Smartwatch competition: Polar VS. Fitbit

14/06/2018

Hey you!

Vandaag neem ik je terug naar mijn eerste smartwatch avonturen. Ik was eindelijk aan het einde van m’n dansopleiding gekomen en had besloten om volgend jaar te gaan beginnen met werken. Al een tijdje droeg ik geen horloge, niet echt handig tijdens alle danslessen.. Totdat ik ineens de naam Fitbit voorbij hoorde komen. Hier moest ik meer vanaf weten! Toen ik er meer vanaf wist, moest ik hem natuurlijk gelijk hebben. Gewoon de simpelste die er was, klein en zonder hartslag (want ik had toen nog helemaal geen idee waar die voor diende, zolang m’n hart het maar doet dacht ik altijd) ook wel: de Fitbit Alta. Al snel maakte ik Fitbit vriendjes, ging ik challenges aan, totdat ik erachter kwam dat ik misschien toch wel die hartslag meter kon gebruiken. Ik sportte steeds meer, ging groepslessen volgen en dat terwijl mijn grote vriend Fitbit al het sporten dat ik deed, niet herkende. Misschien toch maar inruilen voor een nieuwe?

– Polar A370 –

Met pijn in m’n hart stootte ik mijn eerste smartwatch af aan m’n schoonzusje en kocht ik ongeveer een jaar geleden de Polar A370. Ik zag veel mensen met een Polar lopen in die tijd en de reviews waren goed. Sporten deed ik steeds meer en heel eerlijk, het werkt fijn als iemand bijhoud hoeveel je verbruikt en alles, dus ik was helemaal happy. Waar ik eerst wel even aan moest wennen is dat je als je gaat sporten, het zelf moet aangeven welke sport en wanneer je begint en stopt. Daarnaast heb ik ook nog steeds geen Polar vrienden.. Maar hey, de smartwatch werkt verder prima!

– Verschillen Polar & Fitbit –

Vrienden.
In het begin was het echt wel even wennen, zo’n andere smartwatch. Ik ben er dan ook niet echt handig in, het liefst alles van hetzelfde merk met dezelfde gebruiksaanwijzing. Lezen doe ik dan ook liever niet, ik begin gewoon zelf wel met alles een soort van installeren. Toen ik met m’n Polartijd begon, ging ik meteen op vriendenjacht. Blijkbaar is dat met de Polar minder interessant als de Fitbit, ik heb dan ook helemaal geen vrienden met m’n Polar. Is dat erg? Nee. Is het ongezellig? Misschien een beetje. Dus puntje één: verschil in vrienden.

Training vaststellen.
Daarnaast moest ik ook even wennen aan het volgende smartwatch puntje. Mijn Fitbit probeerde zelf alles een beetje uit te vogelen qua sporten. De Polar is daar wat luier in. Bij m’n nieuwe smartwatch moet je namelijk aanklikken welke training je gaat doen (gelijk ook wel een voordeel, je kan alle Les Mills en andere lessen maar ook bijvoorbeeld yoga erin zetten) en daarna ook weer afsluiten als je klaar bent. Dat laatste wil ik nog wel eens vergeten. Dan ben ik ineens drie uur aan het sporten en is m’n batterij bijna leeg..

Batterij & Design.
Komen we gelijk bij het volgende puntje: de batterij. De batterij van de Fitbit gaat langer mee als die van de Polar, ook al gaat het de laatste tijd wel echt enorm goed met de Polar. Wat trouwens ook heel leuk is met de Polar, dat je het klokje kan veranderen in allerlei vormen maten maar ook kleuren! Ook een dingetje wat ik erg leuk vind, hoef je niet gelijk een nieuw kleur bandje te kopen. Dus het design bij de Polar is zeker een pluspuntje. Plus hij is een stuk dunner (de smartwatch zelf bedoel ik dan). Ligt er trouwens ook aan welke je neemt, duh. Er zijn steeds meer verschillende soorten en maten.

Doel bereiken.
Nog even een verschilletje! Bij de Fitbit werk je naar stappen toe, met de Polar meer naar calorieën verbranden. Ik was dan ook zo’n Fitbit gek dat als ik m’n stappen die dag niet had gehaald, ik nog even de trap een paar keer op en neer ging (volgens mij hebben meerdere mensen hier last van). Bij de Polar kan je ook zorgvuldig instellen hoeveel je traint, hoe gevorderd je bent en alles. Daar berekend hij hoeveel calorieën je per dag ongeveer gaat verbranden of wat een mooi doel is. En als je dat doel gehaald hebt, dan is het ook echt feest! De smartwatch trilt voor een tijdje en felicitaties vliegen om je oren. Nou denk ik dat je met een andere Fitbit ook wel alles veel specifieker in kan stellen want het is ook wel heel chill als je een hartslagmeter hebt. Voor de één werkt misschien iets heel goed, terwijl de ander er misschien heel zenuwachtig van wordt. Maar dit zijn in ieder geval mijn ervaringen met de Fitbit Alta en de Polar A370.

– Leuk dingetje –

Tja en nu heb ik dus in m’n hoofd zitten dat ik weer een Fitbit wil. Ik heb hem nog niet besteld, ik ga het ook niet doen, want zoals je hier kunt lezen ben ik ongelofelijk verstandig geworden. Een staat een vakantie op de planning en er komen vast nog andere dingen die ik ineens moet hebben. Afgelopen weken wilde m’n smartwatch niet synchroniseren met de Polar app, dus in mijn ogen was het allemaal kapot. Mooi excuus voor een nieuwe dacht ik zo! Zelfs aan m’n computer aangesloten, aan en uit gezet, maar hij had er even geen zin in. Maar toen.. Kwam er een update voor de Polar app, die geüpdatet en voilà, alles deed het weer. Een klein beetje teleurgesteld maar aan de andere kant ook wel weer blij. En dat is dus het handige van bloggen, hopelijk schrijf ik het gewoon van mij af! Wie weet spoelt het idee uit m’n hoofd.. Of wie weet loop ik volgende week weer met een Fitbit (nee Isabella, dat ga je echt niet doen, ophouden nu!)

Maar heb je dan geen leuke foto’s van je vorige smartwatch enzo? Nee, die heb ik weggegeven, lees je toch! En anders kan ik je adviseren lekker naar de website te gaan, al is dat wel verleidelijk..

En jij? Heb jij een smartwatch? Zo ja, welke en ben je er blij mee?

-IK-

2 Comments

 • Reply
  Maakke
  29/09/2020 at 20:08

  Hooooi! Lekker een laat bericht op je blog. Ik ben even benieuwd naar die polar van je.. Ik heb momenteel een Garmin (super fijn), alleen vogelt deze dus ook een beetje zelf uit wat voor sport ik doe.

  Kent de Polar letterlijk alles van les milles of moet je dat soort dingen zelf toevoegen?

  • Reply
   isabellakok
   29/09/2020 at 20:37

   Hey! Haha maakt helemaal niks uit! Is alweer een tijd geleden, heb hem ook niet zo lang gehad omdat ik Fitbit toch fijner vond werken… Bij de Polar die ik had en de Fitbit die ik nu heb zet je hem zeg maar zelf aan (klik je op wat je gaat doen) en zet je dit na je training ook weer uit! Bij fitbit is dit bijv krachttraining, lopen, fietsen maar bij Polar stonden er toen echt alle Les Mills lessen in inderdaad!

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: