BodyPump
Opleidingen Sport

Les Mills BodyPump opleiding

24/01/2018

Hey you!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de BodyPump opleiding van Les Mills heb gevolgd, maar het was zeker een blog waard. Hier komt ie dan:

Als je mij een jaar geleden had gevraagd: “Yo Isabella, wil jij misschien BodyPump geven?” Dan had ik je vierkant uitgelachen. Ik? Zonder onwijze spierballen voor de groep? Met wel wat spierkracht maar niet zoals ik het zelf voor ogen had? Echt niet. Nou werd het mij afgelopen zomer gevraagd en daar zat spoed bij. Iedereen was ineens gestopt en de sportschool had een nieuw iemand nodig. Of ik dat even wilde doen.. Uhm ja. Dat wil ik. Maar ben ik daar wel klaar voor? Ik had in mijn hele leven maar 10 Body Pump lessen meegedaan (misschien nog niet eens). Dus ik had geen idee. De Body Pump lessen vond ik wel altijd heel leuk, dus ik greep de kans en toen ik terug kwam van vakantie begon ik gelijk met de opleiding.

Dag 1.
Ook deze BodyPump opleiding bestond uit twee dagen. Twee lange dagen. De nacht voordat ik de opleiding begon, was ik niet lekker geworden (spugen enzo). Maar ik moest en zou die opleiding nu doen (er zat zelfs zoveel spoed achter dat ik de les ook al stiekem gaf. Sssst niet doorvertellen) Met een kopje thee stapte ik in de auto, geen idee wat mij bezielde eigenlijk. Ik kwam aan en de sfeer was meteen al goed. Allemaal gemotiveerde mensen die van sport houden. We waren compleet en konden beginnen. Aller eerst de voorstelronde. Wie ben je en wat wil je hier leren? Gevolgd door een masterclass. Wat een energie en wat onwijs gaaf om dat met z’n allen te doen. Ik als niet ervaren Pumper en half ziek had het wel zwaar. Omdat ik zelf nog niet wist hoeveel gewicht ik nou kon tillen, je niet wil achterblijven met de groep, maar je ook naar je lichaam moet luisteren. Helemaal bezweet.

Door naar wat theorie, wat moet je tijdens zo’n les BodyPump vertellen? Hoe wil je jezelf presenteren? Hoe krijg je de mensen mee? Gevolgd door techniek training. Ook weer heel zwaar, maar wel echt heel leerzaam. Je leert veel dingen die je mee kan nemen in je eigen les. Dat is ook de bedoeling Isabella, duh. Aan het einde van de dag presenteer je je toegewezen track (nummer wat je voor een groepje moet lesgeven) en daar kreeg iedereen uitgebreid feedback op. Waar je weer veel van kan leren (jeetje, wat leer je toch veel op een dag). Ik had lunges en ik haatte lunges. Sowieso omdat ik nog niet heel erg bekend was met BodyPump, kneep ik hem voor alles. Doe ik het wel goed? Maar dat viel gelukkig mee en er kwam hulp van alle kanten. Nummer gepresenteerd, feedback gekregen, terug naar huis en klaarmaken voor..

Dag 2.
Super nerveus. De tweede dag moest je aan het begin je track weer presenteren, deze werd gefilmd en weer kreeg je feedback. Feedback voor het einde van de dag, want dan moest je deze nog een keer presenteren. Als dat dan goed was, kreeg je een tijdelijk diploma. Want dan ben je er nog niet… Nee, na dit proces moest je nog je hele les filmen tijdens je eigen les en deze opsturen. Maar goed, eerst vandaag.

Iedereen kreeg feedback, behalve ik. Ik deed het blijkbaar best redelijk. Ze waren zelfs jaloers op mijn lunges, coaching was goed. Dit had ik niet verwacht, ik zat namelijk al klaar met m’n blocnote om op te schrijven wat ik allemaal kon verbeteren. Daarna nog meer uitleg over coaching en een BodyPump challenge. Een challenge waar je in groepjes van 2 elkaar zoveel mogelijk gaat motiveren zodat de ander helemaal kapot gaat. Meer gewicht pakken dan anders en meer herhalingen dan dat je ooit zal doen. Hier ging je gewoon helemaal kapot. Het leuke was, hierna had je je examen. Iedereen mocht alles nog even doornemen, je feedback in je opnemen en klaarmaken voor het moment van de waarheid. Ik wist niet zo goed wat ik moest gaan doen, ik deed het blijkbaar goed. Wel was ik bang dat ik het nu helemaal zou verpesten. Gespannen koppies, maar wat een energie weer. Bijna de hele groep had dit deel van de opleiding gehaald!

Er werden verschillende foto’s gemaakt, Instagram pagina’s uitgewisseld en groepapps aangemaakt. De groep die bij de eerste dag nog ieder voor zich was, was 1 geworden en ik vond het jammer dat het er op zat. Zoveel geleerd, nieuwe mensen leren kennen en inspiratie op gedaan.

Maar dan..
Ben je er nog niet! Nu is aan het aan jou. Je eigen les helemaal filmen en die dan opsturen naar de examen commissie. Nou denk je misschien dat het filmen nog niet zo moeilijk is, maar dat je nu vooral moet letten op je eigen skills. Wrong. Ik had juist het tegenovergestelde. Mijn lessen gingen wel redelijk, weinig grote fouten. Maar ik heb een keer gehad dat de camera ineens achterover viel, dat je alleen m’n lichaam maar niet m’n hoofd op beeld zag en weet ik veel wat er nog meer fout ging. Uiteindelijk toch een leuke film kunnen maken, die opgestuurd en geslaagd! Nu kon ik mezelf officieel BodyPump instructrice noemen.

Stel je twijfelt of je de BodyPump opleiding zal doen.. Echt doen! Ik zou hem zo nog een keer willen doen en kijk uit naar elk kwartaal. Aan het begin wordt er gezegd: “Welkom allemaal bij de familie, bij Les Mills zijn we One Tribe.” En dat is echt zo. Ik ben blij dat ik deel uit mag maken van deze familie en geef met plezier nu 4 (!!) Body Pump lessen in de week. Hoe ik dat volhoud? Daar kom ik later op terug.

Check ook even de site van Les Mills.

-IK-

No Comments

    Leave a Reply