XCORE
Opleidingen Sport

Mijn eerste XCORE les geven

11/01/2018

Hey you!

Na de XCORE opleiding toch maar eens beginnen met les geven. Mijn eerste XCORE les geven, tja hoe ga ik dat eens omschrijven. Zenuwen gierden door m’n lijf. Ik zag het al helemaal voor mij dat ik de les vergat, m’n tekst vergat, ik alleen maar kon hijgen door de microfoon en dat die XCORE trainer zo naar de andere kan van de zaal vloog door m’n zweethanden. Gelukkig viel het zwaar mee..

Ik heb de les nog niet heel vaak gegeven en ik kan hem niet veel zelf volgen, dus daar baal ik wel van. Wel kijk ik de dvd regelmatig en pak ik steeds vaker de XCORE trainer er even bij. De eerste les was daarom ook super spannend. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en heel eerlijk, als je voor het eerst de les geeft hoop je niet op nieuwe mensen. Die waren er dus wel. Geen paniek, rustig blijven, alles duidelijk uitleggen, handig om zelf alles ook nog even door te nemen.

Je moet het gewoon doen
Voordat de les begon kon ik de zaal niet in, omdat er een les voor zat. Tijdens het wachten nam ik nog even alles door en werd ik door iemand aangesproken: “Geef jij de XCORE les vandaag?” Waarop ik ja antwoorde. “Ooh gelukkig!” Waarop ik dacht: dat zullen we nog wel eens zien! Het scheelt dat ik al Body Pump geef en veel leden wel al ken. Ook weet ik dat als ik eenmaal voor de groep sta, alle spanningen in de grond verdwijnen en dat ik er echt wel voor zorg dat ik alles goed ken. Maar dat moment ernaar toe is wel een dingetje. Ik schijt 290734 kleuren in m’n broek, m’n buik ontploft bijna, trillende benen en je kan er niks aan veranderen. Je moet het gewoon gaan doen. Dat moment blijft zo, je kan het wel uitstellen, maar daar heb je helemaal niks aan!

Ik ben een perfectionist
Maar ik moet niet zo zeuren. De les ging goed en ik was (bijna) niks vergeten! Die week erop mocht ik weer. Alleen deze keer was het niet woensdag avond maar maandag ochtend. Dat heb ik goed gemerkt. Hoe goed het de vorige keer ging, hoe slecht het toen ging. Gelukkig konden de meesten erom lachen en gebruikte ik de smoes: het is maandag morgen jongens! Ik vergat wat dingen, haalde links en rechts door elkaar, maar wie doet dat niet. Nou ging het voor mijn gevoel slecht, voor de deelnemers volgens mij niet. Ik ben gewoon een perfectionist en het moet gewoon meteen helemaal goed zijn. Nou kan het niet meteen helemaal goed zijn, als je het voor het eerst doet. Toch?

Vinden ze mij wel leuk?
Nou geef ik al een tijdje danslessen, yoga en Body Pump, maar XCORE is toch weer anders. Een andere manier van coaching, het pre-cuen en sowieso een hele andere techniek. De reactie van de groep is daarnaast ook belangrijk. Vinden ze de les leuk? Maar ook: Vinden ze mij wel leuk? Al ken je de les nog zo goed, als het niet goed wordt overgebracht, vind ik het altijd wel minder leuk. Je geeft toch vaak een stukje van jezelf mee en als mensen daar leuk op reageren geeft dat jezelf weer goede moed om zo door te gaan. Zo kreeg ik dat ook. En ja, ik moet nog wat oefenen, maar met een goede instelling kom je er wel toch?

-IK-

No Comments

    Leave a Reply