XCORE
Opleidingen Sport

Hoe overleef ik de XCORE opleiding?

18/12/2017

Hey you!

Vol goede moed begon ik in oktober aan de XCORE opleiding. Handdoek mee? Check. Genoeg water? Check. Wat dacht je van genoeg eten? Check. XCORE buis ook mee? Check. Ik was er mentaal helemaal klaar voor, nu fysiek nog. Na een uurtje rijden kwam ik aan in een gezellige sportschool. Ik was niet de eerste want aan een lange tafel zaten al genoeg mensen met hetzelfde doel als ik: XCORE trainer worden! Een gezellige groep, wat gespannen koppies, maar de dag en de opleiding kon beginnen!

DAG 1.
Aller eerst: de voorstelronde. Waar al meteen naar bovenkomt: XCORE is voor iedereen. Ik vind het altijd leuk om te zien wat voor verschillende type mensen naar een opleiding toe komen. Zo had ik bijvoorbeeld: meisjes die nog nooit les hadden gegeven, vrouwen die al iets ouder waren en die stiekem al 6 jaar de XCORE les geven, jongens die nog nooit XCORE hadden gedaan, vrouwen die je in houdingen ziet waarvan je denkt: oei als dat maar goed gaat en mensen die gewoon geboren zijn om deze les te geven.

Na de voorstelronde: XCORE masterclass. Oftewel: een XCORE les van de master trainers waar je alles wil laten ziet wat je in huis hebt en dus na een uur helemaal kapot bent en denkt: hoe kom ik deze dag in godsnaam door als ik nu al m’n lichaam niet meer voel. Alsof je al niet genoeg had gezweet, lekker techniek training erachter aan! Ik was zo slim geweest om m’n flesje met water over m’n handdoek heen te gooien, dus daar kon ik wel naar fluiten. Voor als je denkt: techniek training, dat klinkt leuk..

Dat is helemaal niet leuk! Dat is gewoon een kwestie van overleven!! De verschillende handposities en beenposities worden uitgelegd. Daarna moesten we de basishoudingen doen HEEL ERG LANG. Iedereen wordt gecheckt of de oefeningen goed worden uitgevoerd en opgeven is geen optie. Gelukkig heb je in XCORE een stuk of 12 van dat soort oefeningen dus ik ging helemaal stuk. Wel ongelofelijk goed natuurlijk, want als je eigen techniek niet goed is, is het ook niet verstandig om les te geven.

DAG 2.
De week erop, weer aangekomen in Breda. Gespannen koppies, iedereen alles druk aan het doornemen, want vandaag is de dag waar het om draait. Aan het begin van de dag werden er vragen gesteld, daarna door met de tracks presenteren. De eerste keer presenteren zat nog geen examen aan vast. Na elk nummer kreeg iedereen feedback wat je mee moet nemen aan het einde van de dag. Waar je al gelijk weer veel van kan leren. Leren van elkaar, leren van wat er gezegd wordt en leren hoe jij XCORE kan overbrengen aan de groep.

Weer tijd om alles nog even door te nemen, ook met de mensen die hetzelfde nummer moeten presenteren. (Er waren bij ons 3 mensen die hetzelfde nummer tegelijkertijd gaven, anders is het onmogelijk om iedereen in 1 dag te beoordelen) Hoe doe jij het? Hoe zat dit ook alweer? En hoe ga je jouw feedback erin verwerken? Spanningen nemen nog meer toe, want nu het moment van de waarheid, het examen van de XCORE opleiding!

Iedereen staat in de startblokken. Tijd om te knallen en alles te laten zien wat je in huis hebt. Nou had ik het een na laatste nummer dus ik moest nog even geduld hebben. Maar wat geeft het een energie als je elkaar lesgeeft, iedereen haalt het beste in elkaar naar boven en als iemand klaar is wordt nog even een goedkeurend knikje gegeven. De presentaties werden ook gefilmd zodat de examinators alles terug konden kijken en jou nog lekker in spanning konden laten wachten omdat je de uitslag niet meteen hoort. De dag zat erop en zo ook de XCORE opleiding. Er wordt geadviseerd om lekker les te gaan geven en de uitslag hoor je vanzelf over ongeveer 4 weken.

Alles bij elkaar een geslaagde opleiding. Weer veel geleerd en wijzer geworden. Nou ontkom ik er nooit aan om te denken: Wat zou het leuk zijn als ik XCORE master trainer word. Wat moet je daarvoor doen? Zou ik dat kunnen? Wat betekent dat ik geïnspireerd ben geraakt door de trainers en wie weet… ooit. Laat ik maar eerst beginnen met een goede XCORE les te geven. Die ervaringen hoor je de volgende keer!

ps. Deze blog komt komende donderdag ook op de XCORE site te staan.
pps. Deze XCORE blog ook al gelezen?

-IK-

No Comments

    Leave a Reply