Dans

Het dans docenten 5 stappen-in-de-vakantie-plan

27/10/2017

Hey you!

Eindelijk, een weekje vakantie. Vooral lichamelijk vaak echt aan toe. Maar in zo’n vakantie moet ook weer van alles gebeuren. Wij als dans docenten kunnen namelijk niet stil zitten en dat is ook zeker niet de bedoeling. Muziek uitzoeken en oefeningen bedenken want de nieuwe lessen moeten worden gemaakt! Dit is mijn 5 stappenplan:

1. STAP 1. Muziek uitzoeken. Wat ik vaak het moeilijkst vind. Als je leuke nummers te pakken hebt, is de rest een eitje. Maar dan moet er wel gezellige muziek uitgebracht worden! Af en toe is dit echt een rampenplan en ben je echt afhankelijk van wat er nu in de top 40 staat. Nu staat er bijvoorbeeld in de Nederlandse top 40 heel veel van rapper boef, lil’ kleine en van die gasten die daarop lijken. Tekst die zij gebruiken is vaak niet echt onwijs geschikt. In de top 40 van Amerika en Engeland staat nu ook veel rap, of in ieder geval niet echt leuke muziek om je les mee te beginnen. En wat duurt het toch verschrikkelijk lang tot die nieuwe CD van K3 er is… Maar na lang zoeken heb je toch weer je muziek bij elkaar.

2. STAP 2. Dan gaan we de lessen maken. Waar ik sowieso altijd goede muziek voor nodig heb is: de warming up, technische oefening en de combinatie. Stretch en diagonaal geloof ik altijd wel, daar maakt het niet zo veel uit wat je opzet en daar is genoeg voor te vinden. Als je goede muziek te pakken hebt gaat dit eigenlijk vanzelf. Grapevinetje hier, chasse daar, een draaitje hier en een pas de bourreetje daar. Omdat ik 17 danslessen geef, maak ik ongeveer 7 verschillende lessen voor de verschillende leeftijden en de verschillende niveaus. Dan nog een dingetje:

3. STAP 3. Tijdsdruk. Je hebt alles bij elkaar, je weet wat je ongeveer deze periode aan de kinderen wil leren. Nu alles nog perfectioneren en uitschrijven (dat doe ik altijd in ieder geval). Tja, en daar heb ik altijd tijdsdruk voor nodig. Ik heb vaak in het begin van de vakantie dat ik denk: Top, dan kan ik maandag even een uurtje iets maken, dinsdag heb ik ook wel even tijd.. Maar waar het allemaal op aankomt is toch vaak vrijdag bij mij. Dan moeten de lessen wel af, kan je geen kant op. Dat werkt dan ook het beste voor mij en krijg ik op de een of andere manier de meeste inspiratie. Want wat ook belangrijk is..

4. STAP 4. RUST. Je lichaam is moe, vaak eigenlijk gewoon op. Uit mijn ervaring kan ik met een moe lichaam geen leuke dingen verzinnen. Vergeet vooral niet: lichamelijk is veel lesgeven super zwaar, je lichaam heeft echt tijd nodig om weer bij te tanken. Dus ga even op de bank liggen en wees lekker lui. Ga een serie kijken, programma’s terug kijken, doe gewoon lekker je ogen dicht of doe iets wat voor jou ontspannend is. Voor mij is dat bijvoorbeeld schrijven, yoga en tekenen. Zoek iets waar jij blij van wordt, naast het dansen en lesgeven. Want daarna kan je pas door naar stap 5. (eigenlijk had dit stap 1 moeten zijn, maar hey, als al die stappen hiervoor nog moeten gebeuren, heb ik niet zoveel rust)

5. STAP 5. Volle bak. Weer opgeladen, dus met volle bak er weer tegenaan. Je hebt je nieuwe lessen in je hoofd zitten (vaak nog niet helemaal, maar je doet je best) en al die lieve kinderen heb je stiekem heel erg gemist. Als je het goed doet, hebben zij jou ook gemist! Er worden weer knuffels, high fives en verhalen over de vakantie uitgewisseld (wat heeft juf gedaan? Juf is voor jullie druk bezig geweest) en je hebt vooral weer zin om iedereen wat nieuws te leren. Vol energie kan je er weer tegenaan.

Zoek jij inspiratie of ben je benieuwd wat ik deze periode aan de kinderen ga leren? Neem dan een kijkje op mijn spotify account of stuur gerust een mailtje!

-IK-

No Comments

    Leave a Reply